Normendiscussie

Op 9 februari 2010 vond er in het tv-programma De Wereld Draait Door een discussie plaats tussen taalkundige Helen de Hoop (Radboud-Universiteit) en de toenmalige minister van (o.a.) Onderwijs Ronald Plasterk. De aanleiding voor de redactie om hen uit te nodigen werd gevormd door een lezing vanuit de onderzoeksgroep van De Hoop over het gebruik van hun als onderwerp (hun hebben gelijk e.d.), een paar journalistieke stukjes waarin dit onderzoek figureerde en een reactie daarop van de minister. Hier een aantal documenten en links.

Wat vooraf ging
Column van Julien Althuisius in NRC-Next met (o.a.) de conclusie “er is geen gezag in taal” (8 februari).
Reactie van Ronald Plasterk op Althuisius, verschenen op het blog van NRC-Next (tevens gepubliceerd als opiniestuk in NRC-Next van 9 februari, onder de titel ‘‘Hun zijn’ laat ik mooi niet toe – Nieuwe taalregel leidt nergens toe’).

De Hoop vs. Plasterk bij DWDD: Spraakverwarring

 

Wat volgde: (o.a.) Telefoongesprek met Helen De Hoop in het radioprogramma ‘Lunch’ van 10 februari, over wat er in de tv-uitzending nu mis ging.

Column van Aleid Truijens in de Volkskrant van 16 februari.


Enigszins terzijde, maar ook leuk, twee heel verschillende andere dingen:
blog van Louise Cornelis over hun als onderwerp van ongeveer een jaar vóór al deze ophef.
Interview met Michael Tomasello gemaakt ter gelegenheid van de toekenning aan hem van de KNAW-Heinekenprijs voor cognitiewetenschap 2010. Het hele filmpje vind ik wel de moeite waard, maar ik zet het hier nu speciaal bij vanwege het idee dat na ongeveer 3 minuten naar boven komt: dat normativiteit juist wel eens een cruciaal onderscheid zou kunnen zijn tussen ons en andere primaten.